Saturday, February 25, 2012

Johannes Kepler.

Johannes Kepler(27 decembrie 1571,Weil der Stadt-15 noiembrie 1630,Regensburg) a fost un matematician, astronom si naturalist german, care a formulat si confirmat legile miscării planetelor (Legile lui Kepler).În matematică este considerat precursor al calculului integral.

Kepler s-a născut la 27 decembrie 1571 în Weil der Stadt, Württemberg, Germania,si a studiat, începând cu anul 1591,teologia la Universitatea din Tübingen.Unul din profesorii săi era Michael Maestlin,apărător al teoriei heliocentrice a lui Copernic.Kepler ar fi dorit să devină preot protestant, dar în cele din urmă, având o mare înclinatie pentru matematică,acceptă în 1594 functia de profesor de matematică si astronomie la Universitatea din Graz, Austria.

Aici lucrează la un complex de ipoteze geometrice având ca scop explicarea depărtării dintre orbitele celor cinci planete cunoscute în acel timp (Mercur, Venus, Marte, Jupiter si Saturn).Kepler consideră că soarele exercită o fortă care scade proportional o dată cu îndepărtarea de o planetă:"Planetele se mișcă în consecință pe o traiectorie eliptică, în centrul căreia se găseste soarele".În acest fel enuntă prima sa lege a miscării planetelor,publicată în lucrarea "Mysterium Cosmographicum" ("Misterul lumii cosmice", 1596).


Ultima sa operă importantă, apărută încă în timpul vietii, este Tabulae Rudolfinae (1627), care contine tabele ce descriu miscările planetelor. Ea va constitui baza oricărui calcul astronomic pentru următorii 200 de ani. În lucrările sale despre teoria fortelor de gravitatie,Isaac Newton s-a bazat în mare măsură pe observațiile lui Kepler.

No comments:

Post a Comment