Friday, February 24, 2012

''Nu Dumnezeu a creat Universul!"

.
Faimosul om de stiinta Stephen Hawking isi exprima, raspicat, in noua sa carte, “The Grand Design”, opinia ca Universul nu a fost creat de Dumnezeu. Profesorul crede, in schimb, ca legile fizicii s-au aflat in spatele Big Bang-ului, provocand astfel Religia.
"Deoarece exista o lege asa cum este gravitatia, Universul poate si se va crea singur din nimic. Creatia spontana este motivul pentru care exista ceva in locul a nimic, motivul pentru care Universul si noi existam. Nu este necesara invocarea lui Dumnezeu, Care, pe baza unui plan bine stabilit, a pus Universul in miscare", declara Hawking in lucrarea lui.

Cartea, al carei coautor este fizicianul american Leonard Mlodinow si care va fi publicata in 9 septembrie, isi propune sa conteste convingerea lui Sir Isaac Newton, care credea ca Universul trebuie sa fi fost proiectat de Dumnezeu, deoarece nu se putea forma din haos.

Hawking invoca descoperirea din 1992 a unei planete orbitand o alta stea decat Soarele, pentru a sustine ca "un asemenea fapt transforma coincidentele conditiilor noastre planetare - Soarele unic, combinatia norocoasa a distantei dintre acesta si Pamant, masa solara - in ceva putin remarcabil si nu foarte convingator in sensul proiectarii atente a Pamantului doar pentru a ne face pe plac noua, fiintelor umane."

Anterior, Stephen Hawking parea sa accepte rolul lui Dumnezeu in crearea Universului, declarand ca descoperirea unei teorii complete, unificate, ar reprezenta triumful absolut al ratiunii umane, "caci atunci vom stii cum gandeste Dumnezeu". Din acest motiv, unii sunt de parere ca cercetatorul, considerat cel mai inteligent om in viata, agreeaza implicarea unei inteligente superioare la baza legilor fizice care au format Universul, dar nu se poate acomoda cu ideea proiectarii precise a acestuia.

1 comment:

  1. Stephen Hawking e un geniu, adica el nu poate sa-si miste capu si sta intr-un scaun cu rotile si e cel mai bun fizician si cosmologist.
    Si mie imi place universul, planetele, galaxiile etc. Dar nu stiu prea multe ... acum nu pot sa scriu in comm ce stiu :))) dar totusi interesant articolu ;)

    ReplyDelete

Powered By Blogger